De industriële lamp, van werkplaats naar woonkamer

De industriële lamp, van werkplaats naar woonkamer

Wat voor lampen heeft u in huis? Bent u iemand die de voorkeur heeft voor de praktische zijde van verlichting of heeft bij u het design de belangrijkste rol? Of is het waarschijnlijk een soort van tussenweg? In hoeverre telt de portemonnee mee als het gaat om het uitkiezen van de passende verlichtingsbronnen in uw woning of bent u een echte koopjesjager? Is het nog allemaal ouderwets met de standaard lichtknoppen, meestal naast een deur, of bent u langzaamaan, of misschien wel helemaal, in de ban geraakt van de ‘slimme’ verlichting?

De industrie, de werkplaats of zelfs het kantoor heeft eigenlijk nooit zoveel last gehad van al deze vragen. Praktische toepassing voert de boventoon, dus zijn industriële lampen robuust, geven heel veel en vaak gericht licht, gemaakt van degelijk metaal en grote schroeven en zijn vaak massaal in de fabriekshal aanwezig.

Toch heeft er op een gegeven moment iemand gedacht dat dit soort lampen misschien ook wel in de huiselijke omgeving te gebruiken waren, soms als statement, vaker als designkeuze en zo werd de industriële lamp een populaire verschijning in menig woonkamer.

 

Ruime keuze in soorten industriële lampen

De industriële lamp heeft verschillende verschijningsvormen, net als bij gewone lampen. De meeste benamingen zijn afkomstig van de plek waar ze gemonteerd zijn, en eentje van het type licht dat het uitstraalt, de industriële spotlamp of spots.

  • Industriële spots

Deze lampen vind je in allerlei vormen en maten, kunnen overal gemonteerd worden en hebben de taak één bepaald element in uw huiselijke omgeving te belichten.

  • Industriële hanglamp

Normaal gesproken hebben de plafonds in huis een paar aansluitplekken voor lampen, te herkennen aan de draadjes die eruit komen. Dit zijn de plekken waar we normaal de hanglamp monteren. Naast de vloerlamp zijn deze waarschijnlijk de meest gebruikte lampen in huis.

  • Industriële plafondlampen

Er kan hier verwarring ontstaan met de hanglamp, die ook zijn oorsprong heeft in het plafond, maar de plafondlamp is direct tegen het plafond gemonteerd en bestaat vaak uit meerdere spots.

  • Industriële wandlampen

Uiteraard is het ook mogelijk lampen tegen een wand aan te monteren. Een voordeel van dergelijke lampen is dat ze, net als spots overigens, hun licht horizontaal of zelfs naar boven kunnen laten schijnen.

  • Industriële vloerlampen

Dit soort lampen staan gewoonlijk op de vloer en worden ook wel sta-lampen genoemd. Het grote voordeel van dit soort lampen is de mobiliteit, ze zijn niet gebonden aan een plek direct bij een aansluiting.

  • Industriële tafellampen

We noemen deze ook wel bureaulampen, bedoeld om het werk of welke handelingen dan ook aan een tafel beter te belichten.

 

De eerste vier hebben een duidelijk vast montagepunt, de laatste twee zijn meer mobiel en staan los.

 

Hoe zit het eigenlijk met ‘slimme’ industriële lampen?

Wie aan slimme lampen denkt, denkt al gauw aan voortdurend te veranderen sfeerverlichting. Dit lijkt niet meteen een belangrijk onderdeel van de industriële look te zijn. Slimheid in verlichting is gebaseerd op aan-uit op afstand, verandering van lichtsterkte (dimmen) en verandering van kleur. Deze zaken zijn echter via de lichtbron, of-bol, te regelen en niet door de omkapping of behuizing, zoals de bovengenoemde vormen, en samenwerking is absoluut geen probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *