De draaideurkast

De draaideurkast

Het gebeurt maar al te vaak dat een bepaald voorwerp een naam meekrijgt en men zich afvraagt waarom dat is. Dat is met een draaideurkast niet anders. Soms zijn de toegevoegde termen haast cryptisch te noemen, meestal geven ze precies aan wat er bedoeld wordt. Een draaideurkast is een kast waarvan de deuren door middel van scharnieren open en dicht kunnen draaien. Men benoemt het zo om een vergelijk te maken met de zogenaamde schuifdeurkasten, waarbij de deuren door sleuven heen en weer kunnen schuiven.

 

Het voordeel van een draaideurkast

Bij de internetzoektocht naar de precieze betekenis van een draaideurkast vond ik een site die aangaf dat je in een dergelijke kast dingen op kunt bergen, ze in verschillende vormen en hoogtes verkrijgbaar zijn, ze voor van alles en nog wat te gebruiken zijn en dat er een slot op zit. Dat geldt echter voor elke kast. Het echte voordeel van een draaideurkast zit hem vooral in het feit dat door het openen van de deuren de gehele kastinhoud zichtbaar en bereikbaar is.

Overigens was er op het aanbod van een van een online winkel geen enkele draaideurkast te vinden met een slot erop, dus die voorwaarde lijkt geen steek te houden.

 

Het nadeel van een draaideurkast

Indien we het hebben over voor- en nadelen is dit meestal tevens een vergelijk met andere soorten kasten zoals een schuifdeurkast. Hierbij zien we dan ook dat een draaideurexemplaar meer ruimte in beslag neemt dan zijn schuifdeurbroertje, omdat er sprake is van openslaande deuren.

 

Soorten draaideurkasten

Variatie in degelijke kasten vind je vooral in de hoeveelheid deuren. De tweedeurs is de meest bekende en populairste, omdat deze ook vrij handelbaar zijn en gemakkelijk te verplaatsen. Er zijn echter ook 3, 4 en zelfs 5-deurs kasten, soms zelfs voorzien van een spiegelpaneel. Qua kleuren vinden we vaak de originele houtkleur, maar ook heel veel wit terug in de designs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *