De stukadoor: van muren naar wanden

De stukadoor: van muren naar wanden

Gebouwen bestaan uit muren, plafonds en vloeren. Hoewel er natuurlijk een aantal systemen zijn ingebouwd om de toegankelijkheid te verhogen, anders heb je alleen een grote kist, zijn die drie onderdelen essentieel voor een woning, winkel, of bedrijf. De slimme lezer had natuurlijk al begrepen dat we met die aantal systemen niets anders bedoelen dan deuren en ramen.

Muren, plafonds en vloeren worden geconstrueerd uit bouwmateriaal, voornamelijk steen, beton en hout en af en toe zelfs kunststof. Die materialen kunnen voor deze en gene best aantrekkelijk zijn, maar meestal willen de nieuwe eigenaren van het desbetreffende gebouw er toch een eigen invulling aan geven. Daarnaast kan het ook geen kwaad de kale plafonds en muren alvast van een beschermende laag te voorzien, alvorens deze verder te verfraaien met eigen ideeën.

Om enig onderscheid te maken durven we te stellen dat een muur een wand wordt op het moment dat de stukadoor zijn of haar werk heeft gedaan.

 

De optie van zelf voor stukadoor spelen

Uiteraard klinkt ‘spelen’ misschien wat kinderachtig, maar het geeft in essentie wel weer wat er bedoeld wordt. Als het gaat om opknapwerk in huis zal menige enthousiasteling erover nadenken of hij of zij in staat is een klus zelf te klaren.

Bij elke doe-het-zelf klus is het verstandig een actieplan op te stellen:

 • Wat moet er gedaan worden?
 • Welke materialen zijn er nodig?
 • Hoe maak je pleister of stuc?
 • Wat is de juiste manier van werken met stuc?
 • Welke gereedschappen en andere hulpmiddelen zijn er nodig?
 • Wanneer kan het werk gedaan worden?
 • En vooral: wat gaat het kosten?

Voor de duidelijkheid kunnen we hier al een vergelijking maken met het uitbesteden van wat je ook van plan bent: uitgaande van wat er moet gebeuren hoeft u zich alleen druk te maken om de kosten en uiteraard het tijdsbestek van de werkzaamheden. Hierbij is de kans erg groot dat uitbesteding hoogstwaarschijnlijk veel minder tijd zal kosten dan zelf doen.

 

Een heel belangrijke vraag gaat over de moeilijkheidsgraad van de te klaren klussen. Schilderen en behangen vallen onder de eenvoudigere taken, een trap bekleden vereist al wat meer vakbekwaamheid en het aanbrengen van dubbele beglazing kunt u sowieso beter aan de glaszetter overlaten.

Stucen, het werk van de stucadoor, zit daar een beetje tussenin. Zoals gezegd, enthousiasme brengt je een heel eind, maar als je eenmaal alle vragen beantwoord hebt, besef je dat je toch maar beter in zee gaan kunt gaan met een erkende stukadoor.

 

Het inschakelen van een stukadoor

Als u eenmaal de verstandige weg heeft gekozen, is de volgende stap het zoeken naar een betrouwbaar en financieel interessant stukadoorsbedrijf. Normaal gesproken zijn die er genoeg, zeker in grote steden, hoewel vrijwel elke gemeente waarschijnlijke meerdere vakmensen binnen de grenzen heeft.

Belangrijke richtpunten bij de beoordeling zijn het hebben van keurmerken en van een hoop goede recensies of reviews. Ook het navragen bij familie of vrienden kan helpen bij het maken van een juiste keuze, maar ga bij al deze criteria nooit uit van maar één bedrijf. Neem op uw gemak meerdere stukadoors onder de loep.

Dus komen we weer terug op de vragen:

 • Wat moet er gedaan worden?
 • Hoe lang gaat het duren?
 • Hoeveel gaat het kosten?

Op basis van deze drie vragen verzoekt u de stukadoorsbedrijven om een offerte, waaruit u tenslotte de beste kiest.

 

 

 

Wat kan er allemaal door een stukadoor gedaan worden?

Een stukadoor stuukt, of pleistert, en dat wil zeggen dat hij of zij een laag stuc of pleister aanbrengt op muur of plafond ter afwerking of verfraaiing van de bestaande constructie.

Dat kan heel basaal als u bijvoorbeeld aangeeft dat de ondergrond van witkalk, kalk, pleister of stuc moet dienen voor behang of verf. Het snel en relatief goedkoop aanbrengen door middel van spackspuiten is dan een ideale oplossing.

 

De ambachtelijke stucadoor kan echter nog veel meer u betekenen. Aan de hand van speciale pleister en stucmethoden kan hij kleur en structuur geven aan het stucwerk. Zo zien we bijvoorbeeld dat op heel veel muren en plafonds een korrelachtige structuur wordt aangebracht. Als u ook nog eens van te voren de kleur aangeeft, die u wenst, dan hoeft u zelf helemaal niets meer aan de wanden te doen. Vooral spachtelputz is erg populair in deze.

 

U kunt nog een stapje verder gaan, de creativiteit aanspreken van de stukadoor en gaan voor heus sierpleisterwerk. Hierdoor krijgt u een afgewerkt product voor uw wanden en plafonds. Er zijn talloze vormen van sierwerk, zoals granol, Japans, Venetiaans, tadelakt, rustiek en nog veel meer. Via voorbeelden en afbeeldingen krijgt u een idee van wat er allemaal mogelijk is en in samenwerking met de stucadoor kunt u bespreken wat het beste is voor uw woning.

 

 

De kosten van een stucadoor

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: stucen, zeker door een vakman via een erkend stucadoorsbedrijf, is niet goedkoop. Tenslotte hebben we het hier niet over gemakkelijk werk, dat om de zoveel tijd herhaald moet worden als het even niet meer goed is. De stukadoor zal dergelijk werk ook niet willen afleveren. Hij of zij neemt de beschermende functie van het stucwerk uitermate serieus en verder zal goede arbeid doorverteld worden en meer arbeid opleveren ( weet u nog: het gebruik van recensies en reviews bij de beoordeling van een bedrijf)

Het is alleen niet mogelijk een standaard prijslijst te geven voor mogelijke werkzaamheden en daarom is het verzoek om meerdere offertes zo belangrijk. Er worden wel her en der richtlijnen gegeven bij diverse interessesites, zoals stucadoor-weetjes.nl en stucadoor-feitjes.nl, maar zelfs daar is er veel ruimte tussen het laagste en hoogste bod.

Zo meldt stukadoor-weetjes:

 • Spackspuitwerk €5-€11
 • Sausklaar stucen €10-€25
 • Raapwerk €18-€30

Stucadoor-feitjes benadert het net iets anders:

 • Uurloon €35-€50
 • Plafond stucen €18 per m2
 • Spackspuiten €9
 • Tadelakt vanaf €140 per m2
 • Terrastone vanaf €60 per m2

Naast het eigenlijke werk per m2 en het uurloon van de stukadoor hebben we al gezien dat ook de duur van het project en natuurlijk de BTW van 9% een rol speelt in de uiteindelijke totale kosten.

 

Boven alles…

Laat je informeren en/of ga zelf op onderzoek uit wat het werk van een stucadoor allemaal inhoudt, wat je zelf kunt doen, en waar je absoluut een stukadoorsbedrijf voor moet inschakelen. Het kan je een hoop geld schelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *