Epoxyvloeren: de beste keuze voor uw bedrijf

Epoxyvloeren: de beste keuze voor uw bedrijf

Is uw bedrijf toe aan een nieuwe vloer en wilt u een vloer die hygiënisch en gemakkelijk goed schoon te houden is? Dan is de epoxy vloer uw keuze. Onderstaand treft u enkele voorbeelden aan van bedrijven waar een epoxyvloer de optimale keuze is. Leest u verder en de voordelen van dit type gietvloer of coating zullen u duidelijk worden.

 

Wat is een epoxyvloer eigenlijk?

Een epoxyvloer is een gietvloer, die bestaat uit een aantal lagen gegoten epoxyhars. Na het gieten moet de vloer harden. Als hij uitgehard is, is het een van de sterkste vloeren die er bestaan, harder dan beton en geschikt als ondergrond voor zware machines. Daarom wordt bijvoorbeeld in de industrie vaak voor epoxy vloeren gekozen.

 

Wat is het verschil tussen de epoxy gietvloer en de epoxy coating?

Epoxy wordt zowel voor gietvloeren als voor coating gebruikt. Er zijn echter wel verschillen:

 • De afwerking: beide hebben een gladde afwerking. Echter, de vloercoating is een dunnere laag dan de gietvloer. Is de ondergrond niet helemaal glad, dan is er bij een vloercoating meer voorbereiding nodig dan bij een gietvloer.
 • Een epoxy coating is ongeveer 0,5 mm dik, bij een gietvloer is dat ongeveer 1,5 mm.
 • Beide zijn stootvast, maar door de dikte is de stootvastheid bij een gietvloer iets hoger.
 • Omdat voor de vloercoating minder materiaal nodig is, is deze wat voordeliger.
 • De gietvloer is sterker dan de epoxy coating en derhalve geschikter voor industriële vloeren.
 • De gietvloer beschikt over een grotere bestendigheid tegen chemicaliën dan de coating.

 

Epoxyvloer Automotive

De vloer van een bedrijf in de automotive branch komt regelmatig in aanraking met oliën, vetten, chemische producten, zoals schoonmaakmiddelen enz. Toch is het belangrijk dat hier geen spoortje van te zien is. Hygiëne en een schoon interieur zijn prioriteiten. Niet alleen uw eigen personeel, maar zeker de klant zal dat waarderen. Het voordeel van een epoxyvloer is dat deze ten eerste bestand is tegen aanraking met bovengenoemde oliën etc.. Deze verontreinigingen dringen niet in de vloer en zijn eenvoudig af te nemen met een reinigingsmiddel voor epoxyvloeren. Strepen, bijvoorbeeld door schoenen, kunnen gemakkelijk met een vochtige doek worden verwijderd. Ten tweede is al eerder genoemd dat een epoxyvloer sterker is dan beton. Dat betekent dat deze vloer ook geschikt is voor garagebedrijven, er kan namelijk zonder problemen met een auto overheen worden gereden.

 

Epoxyvloer Tankstations

Eerder is al gewezen op de bestendigheid van een epoxyvloer tegen chemische stoffen. Bent u de eigenaar of manager van een tankstation? Dan weet u uit eigen ervaring dat het regelmatig misgaat met tanken en dat er onverhoopt benzine over de vloer gaat. Met een epoxy vloer weet u dat u zich geen zorgen hoeft te maken. De benzine dringt niet in de vloer en kan eenvoudig worden verwijderd.

Daarnaast kan de epoxyvloer in verschillende kleuren en patronen worden aangebracht, er kan zelfs een logo in verwerkt worden. Dat is twee vliegen in één klap: een mooie, maar ook een onderhoudsvriendelijke vloer. Of eigenlijk moet ik zeggen: drie vliegen in één klap, want een epoxyvloer is ook nog eens slipvast.

 

Epoxyvloer Wasstraten

De vloeren van wasstraten zijn bij uitstek vloeren die vele hoeveelheden vocht en chemicaliën moeten kunnen verdragen. Daarom is hiervoor geen enkele vloer beter geëigend dan de epoxyvloer.

 

Epoxyvloer Werkplaatsen

Alle eerder genoemde eigenschappen komen ook van pas in werkplaatsen, zowel industrieel als bij kleine of middelgrote bedrijven. Goede voorbeelden zijn:

 • De kapperszaak. Hier is hygiëne een must en is een epoxyvloer dus ideaal. En de kapper hoeft hiermee niet in te boeten aan het design van zijn moderne kapperszaak, omdat immers een mooi design, al dan niet in kleur, verwerkt kan worden in de vloer. Is de kapsalon al voorzien van een mooie tegelvloer, maar wil men die verstevigen? Dan kan een transparante epoxycoating worden aangebracht.

Wil men echter betonlook? Dan zal gekozen moeten worden voor een polyurethaan gietvloer, omdat deze look met epoxy niet mogelijk is. Ook de slipvastheid van de epoxyvloer is een pre, omdat de kapper al werkende vele meters voetstappen aflegt. Wordt er regelmatig met water of vloeistoffen gemorst, dan kan overwogen worden om een speciale antisliplaag aan te brengen, zodat ook de natte vloer slipvast blijft.

 • De voedingsindustrie. Als er ergens hoge eisen aan hygiëne worden gesteld, dan is het wel de voedselverwerkende industrie. Zo moet in deze industrie de vloer elke dag worden schoongespoten. Een epoxyvloer kan daar tegen. Bovendien kunnen er gemakkelijk putten in worden aangebracht, waar het water in kan weglopen. Al eerder is ook de sterkte genoemd. De epoxyvloer kan gemakkelijk zware machines dragen.
 • De garagebedrijven. Deze branche is eerder in deze tekst al aangehaald. Hier wordt veel met oliën, vetten en chemicaliën gewerkt. Iedere monteur kent de verschrikkelijke geur van versnellingsbakolie. Gebeurt er een ongelukje met het opvangen hiervan en komt het op de vloer, dan is men er met een epoxyvloer in de garage zeker van dat deze niet in de vloer dringt met als gevolg dat de onaangename geur blijft hangen.
 • De horeca. Net als de voedselverwerkende industrie is de horeca gebonden aan stringente regels voor hygiëne. Een epoxyvloer bestaat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld tegels, uit één naadloos geheel. Dat maakt dat er geen voedselresten in randjes of naadjes kunnen gaan zitten. De vloer is bestand tegen vocht en ook tegen ongelukjes met oliën of andere vettige producten. En schoonmaken en –houden is een peulenschil.

 

Wat is de prijs voor een epoxycoating of epoxyvloer?

Al eerder is aangegeven dat een coating voordeliger is dan een gietvloer. Echter voor sommige doeleinden, zoals een industriële vloer, is de gietvloer de beste optie. De prijs van een epoxycoating of epoxyvloer is afhankelijk van verschillende factoren. Deze zijn bijvoorbeeld:

 • Hoe is de ondergrond en hoeveel voorbereiding is er nodig? Dit is vooral bij een coating van belang.
 • Wat is het gewenste resultaat? Moet er kleur verwerkt worden? Of een patroon of logo?
 • Hoe groot is de oppervlakte waar de vloer moet worden aangebracht? Gesteld kan worden dat hoe groter het oppervlak, hoe lager de prijs is per vierkante meter.

 

Bent u geïnteresseerd en heb u meer vragen, of wilt u prijstechnisch weten waar u aan toe bent? Neem dan gerust contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *