Thule fietsendragers

Thule fietsendragers

Kennelijk fietsen we in Nederland zo graag, dat we op een gegeven moment uitgekeken raken op onze directe omgeving. Of we gaan op vakantie en vinden het heerlijk om vanuit de vakantiestek, camping of hotel, uitstapjes te maken met de fiets.

Dat is allemaal wel leuk en aardig, maar fietsen gooi je niet zomaar in de achterbak, zeker niet als het er twee of zelfs meer zijn. Dan moet er ergens aan de buitenkant van de auto een oplossing gevonden worden en dat is gebeurd aan de hand van zogenaamde fietsendragers.

Dit zijn constructies, die aan de auto bevestigd worden en waar je dan weer een aantal fietsen op kunt monteren ter vervoer naar de gewenste locatie. Er zijn een aantal gespecialiseerde fabrikanten van dergelijke fietsendragers en Thule is daar dan weer één van de bekendste van.

 

Fietsdragers vergeleken door de Consumentenbond

In de laatste, op 14 januari 2021, bijgewerkte test zijn er in totaal 15 modellen van fietsdragers bekeken en onderzocht op cruciale punten als bevestiging, afwerking en constructie, stevigheid, opberggemak, aantal te dragen fietsen, mogelijkheid tot openen van achterklep, montage, gebruiksaanwijzing en antidiefstalvoorzieningen.

Wij noemen ze hier even allemaal omdat dan gelijk duidelijk wordt waar een potentiële koper op moet letten als hij of zij van plan een fietsendrager aan te schaffen. Overigens tellen de eerste drie het zwaarste in het eindoordeel, 15 % ieder.

Van de volgende merken zitten er 1 of 2 in deze test: Atera, ANWB, Pro-User, Spinder, Twinnyload, Uebler, XLC en Yakima. Thule heeft maar liefst 4 modellen in de top 15 staan, niet de allerbeste, maar zeker ook niet de minste. Met een Thule fietsendrager zit je dus wel goed.

 

Soorten fietsendragers

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het hier gaat om één van de drie mogelijke soorten fietsendragers, namelijk de modellen die op de trekhaak geplaatst worden. Over het algemeen worden deze wel als de betere fietsendrager beschouwd, vooral vanwege de stevigheid, de veilige constructie, het aantal te vervoeren fietsen en het feit dat je gewoon de achterklep open kunt doen.

 

Hiernaast heb je ook nog de type fietsendrager die op de achterklep van de auto geplaatst wordt met als nadeel een wat mindere stabiliteit en geen toegang tot de achterbak.

Een derde mogelijkheid is het plaatsen van fietsen op het dak. Die zie je bijvoorbeeld bij wielerwedstrijden. Hiervoor heb je een dakdrager nodig, waarop de fietsendrager dan weer gemonteerd wordt. Het maakt je auto echter wel een stuk hoger en vangt beduidend meer wind, hetgeen van invloed kan zijn op je brandstofgebruik.

 

Thule fietsendragers

Er zijn van het merk Thule fietsendragers in alle soorten en maten te vinden en dus ook in allerlei prijsklassen. Het is natuurlijk leuk dat je op een eigen gekozen manier je fiets of fietsen mee op vakantie kunt nemen, maar er hangt altijd een prijskaartje aan.

Voor de dakmodellen ben je relatief het goedkoopst uit, tot aan €200. Er zijn ook achterklepmodellen in dezelfde prijsklasse, maar voor de iets steviger dragers, ga je al richting €300-€400

De trekhaakmodellen zijn niet alleen het beste, maar ook het duurste, variërend van €379 tot aan maar liefst €899.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *